2012. december 12., szerda

Hasznosságok külföldre költözéskor

Az első, prágai erasmus-os és a mostani santander-i tapasztalatokat összesítve számomra a személyes használati tárgyakon kívül az alábbi dolgok bizonyultak hasznosnak, mikor belevágtam a külföldi kalandokba:

  • a Ryanair poggyász-súlykorlátot szem előtt tartva (kézipoggyász: 10 kg, 1. feladott poggyász: 20 kg, 2. feladott poggyász: 15 kg) 160 cm-s, normál testalkatú lányként számomra az alábbi összeállítású bőröndtömeg volt mozgatható: kabin méretű kis gurulós bőrönd, 80 l-es nagy gurulós bőrönd, 60 l-es túrahátizsák

  • hosszabbító - még ha nagyon részletes infókkal is rendelkezünk a jövőbeli szállásunkról (az EVS agreement-ben elég jól részletezték, viszont Prágába való megérkezésem előtt, csak annyit tudtam, hogy egy koliban fogok lakni), a konnektor kérdés az információs társadalom korszakát élve igen csak fontos (laptop, mobiltöltő, stb.), és eddigi tapasztalataim alapján az (olcsó), külföldi szállásokon a konnektort a leglehetetlenebb / legelérhetetlenebb helyekre rakják, vagy csak keveset, vagy egyáltalán nem (ld. santander-i fürdőszobánk).
    /Angliai célpont esetében konnektor-átalakítót érdemes inkább helyben megvenni, sokkal olcsóbb/.



  • a fenti logikát követve az alábbi,  csiptethető lámpa is szuper megoldás lehet egy kevésbé komfortos szobában vagy fürdőszobában (IKEA, LED-es csiptetős lámpa)


  • a "kis utazó varrókészlet" - Murphy törvénye alapján, ,,ami elromolhat, az el is romlik" ami el-/leszakadhat, az el/le is szakad... használatához teljes mértékben elég az általános iskolai technika / háztartási ismeretek órán tanultakat felidézni, a gombvarrás annyira nem bonyolult :)

  • a bőröndben sok helyet foglaló törölköző helyett: mikroszálas törölköző (Nabaiji, Decathlon), a frottír türcsi persze a legjobb, viszont a súlykorlát miatti stresszes pakolás során inkább a minimális méret preferált, nyaralás során kézipoggyászba tökéletes, külföldre költözéskor az első napokban / hetekben megteszi, az első ösztöndíjból / zsebpénzből / fizetésből lehet igazi türcsit venni:) A gyors nedvszívás pedig tényleg működik, az ember csak magára teríti, és már meg is száradt.

  • ha az ételre (kezdetben) keveset szeretnék költeni, akkor a legjobb főzni. Mivel általában szintén ködös információ arról, hogy a konyha mennyire felszerelt, ezért ha nem helyi kiadásként szeretnénk beszerezni a legszükségesebbeket, akkor az alábbi ,,kezdőcsomag" hasznos lehet:
     - jó kések, pl. IKEA Slipad 3 darabos (695 ft) - még bontatlan állapotban, feladott poggyászban semmi probléma nem merült fel a reptéri ellenőrzés során
     - vágódeszka
     - 1 serpenyő, 1 fazék, 1 fakanál
    Az előbb felsoroltakat akár az utazás előtt (súlyra nem vészes, csomagoláskor a fazék kitölthető pl. mindenféle ruhaneművel:) vagy után is meg lehet venni, gyakorlatilag potom áron, viszont érdemes figyelembe venni, hogy IKEA nem mindenhol van, pl. Santander-hez legközelebb 150 km-re, és egyéb üzletben, ahol háztartási eszközöket árulnak, általában hiányoznak a budget termékek...


  • hogy az ételnek íze is legyen nem árt néhány kedvenc fűszert is magunkkal vinni, magyarok lévén a piros paprika alap:)

  • étkezéshez: műanyag pohárbögre (fém retro bögre nagyon könnyű), műanyag tányér, kés+villa+kanál

  • saját ágynemű és/vagy hálózsák - mivel általában szintén nem tudni előre, hogy lesz-e (tiszta) ágynemű... Idény függvényében még a legkisebb méretűre összecsomagolhatót is be lehet szerezni olcsón, pl. idén (2012) nyáron az Auchan-ban árultak 3000 forintért hálózsákokat, ha ezt nem sikerül ki fogni, akkor pl. a Decathlon-ban, Mountex-ben mindig van, viszont 10 000 forint körül... Ha hálózsákot nem is, de legalább egy plédet szerintem mindenképp érdemes magunkkal vinni (pl. lakberendezési boltokban kisméretűre összehajtható takaró 1000-1500 forintért kapható), itthon / külföldön alvás közben fázni a legrosszabb!

  • az előző mondatra visszautalva: meleg ruha, polár pulcsi - ez még Spanyolországban is igencsak elkél, jó időre számítva nem hoztam, ez volt az első dolog, amit vennem kellett...

  • a személy szerint leginkább bevált megfázás (vagy egyéb esélyesen felmerülő betegség) elleni gyógyszer

  • és hogy a kommunikációval se legyen probléma, egy zsebszótár szerintem mindig jól jön, spanyol viszonylatban az alábbi angol-spanyol szótárt vettem meg teljesen véletlenül, és eddig számomra tökéletesen bevált, kevésbé hétköznapi szókincshez tartozó szavak is vannak benne:)



  • és egy igen hasznos dolog hosszú távú külföldi tartózkodás esetén: előbb-utóbb szükség lesz egy külföldi tel.számra, de nyilván a jól megszokott magyar számunk is még élni fog (egy ideig bizonyosan) - és hogy ne kelljen két telefont hurcolászni mindehnová, erre tökéletes megoldás lehet a dual sim mobiltelefon (magyarul, amikor egy telefonban két sim-kártyát tudunk egyszerre használni!). Van sokféle változat, mindenféle egyéb funkcióval, nekem a képen szereplő alap Nokia telefon teljesen bevált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése