2012. szeptember 10., hétfő

1. nap

A mai nap leginkább különböző meetingek-ből állt, reggel 10-től az egész EVS bürokratikus részét intéztük a Ser Joven irodájában http://goo.gl/maps/7y6HQ, aláírt szerződés leadása, beszállókártyák és számlák elszámolása, rendben visszakaptam a repjegyem 90%-t, megkaptam az erre a hónapra esedékes pénzt: havi szinten 105 euró zsebpénz és 185 euró kajapénz jár.
(Ha valaki más helyszínre jelentkezik, akkor nem árt tudni, hogy a zsebpénz összege országonként van meghatározva, a különböző EU-s országok között némi eltérés van: 90-100 euró / hó Kelet-Európában, Nyugat-Európában 105-120 euró / hó, Spanyolországon belül pedig mindenhol ugyanannyi, akár a drága Barcelonáról, akár egy andalúziai faluról van szó. Kajapénzt pedig csak akkor adnak, ha az önkéntesnek magának kell főznie, más projektek leírásait olvasgatva ezt egy a szervezetnél elfogyasztható napi 1 meleg étellel teljesen kiváltják... Azt hiszem jobban jártunk).
A zsebpénz kiosztása mellett kaptam egy bus card-ot is, amit itt úgy lehet használni, hogy előzetesen pénzt tölt rá ez ember, aztán felszálláskor a leolvasóhoz kell érinteni, ami levonja a buszjegy árát, 0,6 euró / út utazott megállók számától, menetidőtől függetlenül. (Kártya nélkül egyszeri alkalmakkor vásárolva 1,2 euró lenne a jegyár). A fogadószervezet havi 30 euró erejéig finanszírozza az önkéntesek utazását, úgy számolnak, hogy a ,,munkanapokon" egy oda-vissza utat kell kihozni belőle. Mivel nyilván emellett hosszabb a nap, és pl. ma is 4 helyszínen volt jelenésünk, ezért jelentős mennyiségű sétálással lehet majd számolni, ami város megismerése szempontjából nyilván jó, emellett még Barclays bárhonnan felvehető-lerakható biciklik bérlésén gondolkodom, ennek kb. 20 euró az évi(!) bérleti díja.
A papírügyintézés után a Ser Joven-nel szorosan együtt működő másik szervezet két képviselőjével, Mercedes-szel és Victor-ral volt találkozó, néhány alkalmat finanszírozó EU-s támogatás kaptak a Youth in Action keretében,  amiből 5, hétvégi, fiatalok számára szervezett környezetvédelmi-ökológiai projektet fognak megvalósítani (Manucas-nak hívják a kezdeményezést http://findesemanucas.blogspot.com.es/, ebből mi a most hétvégin fogunk részt venni, Santander-től nem messze http://goo.gl/maps/ig8pq, egy farmon fogunk valamit csinálni - a valamivel amiatt nem vagyok képben, mert ezt egy korábbi megbeszélésen tárgyalták, ma inkább a háttér szervezésről volt szó, résztvevők szállítása, szállása, étkeztetése. A megbeszélés végig spanyolul ment, kb. 2 órán keresztül, összességében követni tudtam a dolgot, de azért magasan van a léc...
Ezután elfogyasztottam első ebédemet a kikötőnél, a rakparton ülve:) Majd kettőtől a spanyol tanfolyam első órája következett, tesztet írtunk, 3 féle volt: egy minimum szint (amit én azért inkább normál alapfokként határoznék meg), egy kezdő (ez is alapfok, múltidővel satöbbi) és egy középfok, ami már nem ment annyira, ebből sok mindent még nem tanultunk /gyakoroltunk az otthoni Cervantes-es spanyol nyelvtanfolyamon (A1, A2, B1.1-re jártam), végülis "más o menos B1"-es besorolást kaptam. Gema, a nyelvtanár nagyon jó fej, egy borzasztó energikus kb. 40-es nő, fő állásban egy általános iskolában tanít spanyol nyelvtant és irodalmat. Tapasztalatai szerint fölöslegesen, mert a spanyol anyanyelvűek nagyon helytelenül beszélnek spanyolul, pl. itt északon állítólag a feltételes módot nem tudják rendesen használni, a szülőktől-nagyszülőktől a gyerekek a rossz formát tanulják el, és ezt az iskolai tanítás sem változtatja meg... Amúgy a nyelvtanfolyam gyönyörű helyen van, a Matalenas parkban http://goo.gl/maps/jn5gB  lévő épületben, némi kilátással a tengerre... Valószínűleg ez lesz a legszebb hely, ahová nyelvtanfolyamra járni fogok...:)
Ezután 17,30-ra rohantunk a Gira Fair Trade boltba http://gira.webcindario.com/index.htm, ahol délelőttönként besegítünk majd, kb. shop assistantkodni fogunk. A munkaidő 10.30tól-13,30-ig lesz. Főként bioélelmiszereket árulnak a világ minden pontjáról, zöldségeket és pékárút a helyi kistermelőktől, és ékszereket, egyéb kézművestermékeket.
A mai nap elég hosszú volt, 9,20-kor indultam otthonról, és 19 h-ra értem haza, és 2 x szálltunk buszra, elég nagy távolságokat sétáltunk a belvároson belül, és onnan a Matelanas parkba. A város nekem tetszik, vannak nagyon szép, díszes, 100-200 éves épületek, több új építésű van, ezek többsége szintén elég jól néz ki, viszont van néhány ronda is, sok tipikusan szocialista építkezési stílusra emlékeztető, különösebb tervezés nélkül felhúzott épületek - ennek az oka állítólag az, hogy néhány évtizeddel ezelőtt Santander belvárosa egy nagy tűzvészben leégett, és gyorsan újra kellett építeni. Sok park és zöld zöldterület van, gondolom a sok eső miatt nincs gond a locsolással, de ma pl. nem esett és szép napsütéses idő volt.
Képeket csinálok, a héten remélem, ha nem lesz ilyen sűrű a program, és lesz idő turistáskodni:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése