2012. szeptember 20., csütörtök

seManuca - Semana de Manucas

A szept. 14-16-i hétvégén egy Manucas fantázianevű workshop-on voltunk, a Youth in Action EU-s pályázatok keretében az egyik spanyol ex-EVS-önkéntes a prágai környezetvédelmi projektjének folytatásaként cantabria-i helyszíneken fiatalok számára tartandó work shop-ok szervezésére kapott lehetőséget (EU-s pályázati támogatást). A múlt hétvégi work shop témája a ,,bioconstrucción y permacultura" = tehát építkezés bio-alapanyagokból és a permakultúra volt. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a Llanos faluhoz közel, a hegyekben, kb. tanya jelleggel elkezdtek több lakóházat is építeni bioalapanyagokból = sár és szalma keverékéből tapasztották a falakat, a ház tetőszerkezetét pedig csavart elrendezésű gerendák adták.





A péntek-szombat-vasárnapra szervezett workshop gyakorlatilag a helyszín megismerését, a permakultúráról való informálódást és a bioépítkezésben való részvételt foglalta magában. Az időbeosztás természetesen ,,spanyolosan:)" történt: péntek este 18 h-kor indultunk, 19 h-ra a helszínen voltunk, vacsora, névtanulós játékok, éjfélkor lefekvés, hogy másnap korán tudjunk kelni. 8-kor kelés, 9-kor reggeli, 10-12 óra között a terep bejárása, 12-13 h között előkészület az ebédhez, 13-14 h között ebéd, 14-15,30 h siesta ... és 15,30-kor elkezdtük  a konkrét munkát: a sárral-szalmával tapasztós módszerrel az egyik ház padlóját kellett befejezni. A munkamegosztás szerint egy csoport földet ásott; a másik csoport a sár-szalma keverékének elkészítését végezte, az anyagok összedolgozása egy óriási ,,habverővel" és a lábbal taposós módszerrel történt; a 3. csoport pedig a padló tapasztás előtti alapozását és sárral-szalmával való tapasztását végezte.





A konkrét munkaórák tehát szombat 15,30-tól este 19 h-ig, és másnap 9 h-től 13 h-ig tartották (utána ebéd, siesta, takarítás és jöttünk haza).
A résztvevő fiataloknak 5 euró volt a részvételi díj, cserébe szállás (egy már kész épület termében földön polifoamszivacson+ hálózsákon alvás) és ellátás járt (finom ételek voltak tényleg, kedvencem lett a Galíciából származó csirkehússal / tonhallal / bacalao hallal (Galíciában polippal is) töltött pite, az empanada és a cantanbriai desszert a quesada volt. Mindkettőhöz szerzek majd receptet, és megtanulom őket elkészíteni:) 





A csapatban 15 önkéntes résztvevő volt, és velünk együtt 5 szervező, a résztvevők közül szinte  mindenki spanyol volt (1 amerikai volt, aki már 1 éve Spanyolországban él). Egy jó kis csapat jött össze, szimpatikus fiatalokkal, és ez egy jó lehetőség volt Santander-ben és környékén élő fiatalokkal megismerkedni, de egyelőre csak ismerősöket szereztem, barátokat nem (ez azért nem is az első hét programja:) Mindenki tudott angolul, de mivel a beszélgetés szinte 97%-ban spanyolul ment, amiben a kezdő szinten lévő szóbeli spanyolommal néha-néha tudtam bekapcsolódni, inkább hallgatóságként voltam jelen, viszont a beszédértésem sokat fejlődött, no meg erősödött bennem az elhatározás, hogy minél hamarabb belevágjak az itteni intenzív spanyol nyelvtanulásba:) A hétvége a jó hangulat miatt tetszett, no meg persze érdekes volt kipróbálni a sárban tocsogást, meg végre fizikai munkát végezni, így gondolkodom rajta, hogy az októberi Manucas-on ismét részt veszek.


Ahogy a résztvevőktől megtudtam, hasonló eseményeket work camp néven szoktak szervezni szerte Európában és a világ egyéb pontjain, aminek keretében különböző országokból jövő fiatalok 1-2 hétig közösen dolgoznak egy épület vagy emlékmű felújításán, renoválásán, kerítést festenek, kerti munkálatokat végeznek, stb. - ingyen, a közös élményért, külföldi ismeretségek szerzéséért. És sok esetben pl. egyes országból jövő fiatalok (pl. koreaiak) számára ez az egyedüli lehetőség a külföldre utazásra, egyéb hosszabb távú programban való részvételhez nem kapnak vízumot...

A Manucas FB albumában több fénykép is van a hétvégéről:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.443867572332324.111511.371591142893301&type=3


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése